Ga naar artikel

Reinigingsmiddelen

Bron: brouw-bier.nl - Alles wat de amateur bierbrouwer of bierliefhebber moet weten over het brouwen van bier bierliefhebber moet weten over het brouwen van bier Deze pagina gaat niet alleen over reinigingsmiddelen, maar ook over desinfecterende middelen. Voor het gebruik van deze middelen geldt altijd, dat het behandeld materiaal goed nagespoeld moet worden met (leiding)water. Let op, dat door de soms sterk ontvettende werking, het materiaal heel glad aanvoelt. Wees hier vooral op bedacht, met het reinigen van glaswerk. Voor al deze middelen geldt verder:

Irriterend
IRRITEREND
Buiten bereik van kinderen houden.
Niet in combinatie met andere produkten gebruiken, er kunnen gevaarlijke gassen vrijkomen.
Kunnen de ogen of huid irriteren.

Hieronder een aantal middelen die bij het bierbrouwen thuis het meest gebruikt worden.

Chemipro OXI

Reinigt alle licht-vervuilde materialen met actieve zuurstof. Gebruik 4 gram per liter warm water. Contacttijd 2-5 minuten. Naspoelen mag, maar is niet nodig.

Sulfiet

Sulfiet, Kaliumdisulfiet (K2S2O5) is geen reinigings-, maar een desinfecterend middel. Sulfiet is verkrijgbaar als een wit poeder. De ontsmettende werking van sulfiet bestaat uit het vrijmaken van een gasvormig zwaveldioxide. Voor het toepassen hiervan geldt:

1 mespuntje citroenzuur (géén citroensap!)
3 theelepels Sulfiet, op
1 liter water.

Mocht je geen van bovenstaande middelen in huis hebben, dan kan je de volgende alternatieven uit de keuken gebruiken.

Soda

Soda is weer geen desinfecterend middel, in zoverre dat het bacteriële besmettingen kan voorkomen. Wel heb ik vernomen dat het goed kan helpen tegen schimmel infecties. Het werkt in ieder geval ontvettend, is goed uit te spoelen, en wordt daarom wel eens gebruikt voor het reinigen van flesjes.

Sun machine afwastabletten

Dit reinigingsmiddel heb ik geruime tijd succesvol gebruikt. Het reinigt het glaswerk heel goed en het laat zich veel goed wegspoelen. Ik gebruik:

1 tablet Sun machine afwas, op
10 liter water (heet)

Er zijn vergelijkbare produkten te koop van andere leveranciers, zoals het huismerk van Albert Heijn. Mijn ervaring is dat deze slechter oplossen en daardoor minder geschikt zijn voor dit doel.