Ga naar artikel

Moutextract

Bron: brouw-bier.nl - Alles wat de amateur bierbrouwer of bierliefhebber moet weten over het brouwen van bier bierliefhebber moet weten over het brouwen van bier MoutextractHet voordeel van het brouwen met moutextract ten opzichte van een bierpakket is dat je meer invloed op de smaak hebt. Moutextract is verkrijgbaar in vloeibare of poeder vorm. De vloeibare stroperige vorm, bevat nog 20% water. Het best verkrijgbaar is de poedervorm.

Let op

Het moutextractpoeder, is zeer wateraantrekkend (hygroscopisch). Het dient dan ook volkomen luchtdicht bewaart te worden.

Het grote verschil tussen bier maken met moutextract en een bierpakket is dat in een bierpakket al hop is toegevoegd. Bij het brouwen met moutextract kunnen er verschillende soorten en hoeveelheden hop gebruikt worden. Ook kunnen bij het bier maken met moutextract, verschillende soorten moutextract met elkaar worden gemengd. De werkwijze verschilt niet zo heel erg veel met die van een bierpakket.

Benodigdheden

  • Ketel groot genoeg voor de hoeveelheid bier
  • Koeling
  • (Filter)doek
  • Emmer of (gist)vat
  • Schone doek of waterslot

Werkwijze

De hieronder aangegeven werkwijze is slecht een voorbeeld. De stappen kunnen afhankelijk zijn van het gebruikte recept.
  1. Breng een hoeveelheid, zoals in het recept aangegeven, water aan de kook
  2. Voeg onder goed roeren het moutextract toe.
  3. Voeg de bitterhop toe.
  4. Laat dit 45 minuten koken.
  5. Voeg nu de aromahop toe
  6. Laat dit nog 15 minuten koken.
  7. Kokende wort door een zeef in de emmer of (gist)vat gieten, om de hop te verwijderen.
Vanaf hier gaat het verder, zoals ook beschreven bij Bierpakket, punt 4
  1. Aanvullen met koud water tot de voorgeschreven hoeveelheid bereikt wordt.
  2. Voeg de gist toe als de wort afgekoeld is tot minder dan 25 °C is. Dek de emmer of vat af met een deksel of een steriele doek ter voorkoming van infectie, of gebruik een gistvat met waterslot.
  3. Zet de emmer of het vat op een warme plaats, 20 tot 22 °C.
  4. Na 5 tot 7 dagen zal de hoofdgisting zijn afgelopen en is het S.G. gedaald tot de helft van het oorspronkelijke (bijvoorbeeld van 1060 naar 1030). Hevel het bier nu eventueel over naar een grote steriele fles en plaats een waterslot op de opening van de fles. Zet de fles op een koele plaats, dit bevordert het klaren.
  5. Als het bier na ±3 weken mooi helder is en niet meer gist, kan het worden gebotteld. Maak voor het bottelen de benodigde hoeveelheid flesje steriel en doe in elk flesje 1 theelepeltje suiker. Vul de flesjes tot 2 cm van de rand en sluit ze met de beugelsluiting of plaats een kroonkurk. Bij een beugelsluiting, de rubbertjes apart 10 minuten in kokend water houden, om deze te desinfecteren.
  6. Zet de flesjes een week op een warme plaats om de nagisting op fles en de koolzuurdruk te bevorderden.
  7. Zet hierna de flesjes koel weg en laat ze minstens 3 maanden rijpen.