Flessen Bron: brouw-bier.nl - Alles wat de amateur bierbrouwer of bierliefhebber moet weten over het brouwen van bier bierliefhebber moet weten over het brouwen van bier Na de lagering moet het bier gebotteld worden. Doe dit in goed gereinigde flessen. Hiervoor zijn in de handel diverse soorten speciale flesreinigers te koop (zie afbeelding). Het jonge bier bevat nu bijna geen koolzuur. Tijdens het gisten, kon namelijk het koolzuur, dat gevormd werd, ontsnappen via het waterslot. Om in het gebottelde bier koolzuur te krijgen, voegen we vlak voor het bottelen wat suiker toe. Dit suiker zal dan in het flesje opnieuw vergist worden. In het afgesloten flesje kan het koolzuur niet meer weg en wordt het koolzuur opgenomen in het bier. Om voldoende koolzuur in het flesje te hebben moet er 8 gram suiker toegevoegd worden aan 1 liter bier. Dat is dus ongeveer 3 gram suiker voor een flesje van 330 cc. Het bier kan natuurlijk ook gebotteld worden in beugelflesjes. De beugelflessen van 500 cc. hebben natuurlijk meer suiker nodig, 4 gram per fles. Er kan op twee manieren suiker worden toegevoegd Suiker in elk flesje doen De eerste methode is het eenvoudigst. Gewoon 1 theelepel suiker toevoegen aan elk fles. Meet van te voren of deze hoeveelheid klopt. Benodigdheden Flesjes Suiker Hevel Trechter, waarvan de onderhelft van de tuit is afgesneden. Werkwijze Maak voor het bottelen de benodigde hoeveelheid flesje steriel. Vergeet niet de hevel ook steriel te maken. Doe in, m.b.v de trechter, elk flesje suiker. Zie hierboven voor de hoeveelheden. Vul, met een hevel de flesjes tot 2 cm van de rand. Sluit de flesjes met de beugelsluiting of plaats een kroonkurk. Voor het sluiten van flesjes met kroonkurken zijn er speciale kroonkurkapparaten in de handel. Bij een beugelsluiting, de rubbertjes apart 10 minuten in kokend water houden, om deze te desinfecteren. Spoel en droog alle flesjes af. Kantel de flesjes 3 maal, zodat de suiker zich goed vermengd. Eerst een suiker oplossing maken Door de tweede methode wordt eerst 8 gram suiker per liter bier afgewogen. Daar wordt dan 8 ml water per liter bier aan toegevoegd. Deze oplossing van 1 gram suiker per ml. wordt dan 10 minuten gekookt en afgekoeld. Deze oplossing wordt dan aan het bier toegevoegd. Een voordeel van deze laatste methode is, dat elk flesje nu dezelfde hoeveelheid suiker krijgt. Want de hoeveelheid suiker op een theelepeltje kan variëren per schep. Een nadeel is, dat deze methode bewerkelijker is. Uiteraard zijn ook hier weer verschillende werkwijzen mogelijk, waarbij iedereen zo z'n reden voor heeft. Er zijn brouwers, die zodra ze lege flesjes hebben, deze grondig schoonmaken en in een krat wegzetten. Dit krat wordt dan afgedekt met plastic, o.i.d. om toegang tot bijvoorbeeld stof te voorkomen. Zij steriliseren dan verder de flesjes niet meer, met de redenering, dat in bier al alcohol zit, wat op zich al desinfecterend werkt. Aan de andere kant zijn er ook brouwers, die zelfs de kroonkurken, voor het bottelen, ontsmetten. Soms wordt wel eens het bier van het gistvat eerst overgeheveld naar een ander vat. Dit om te voorkomen, dat er teveel dode gistcellen in de flesjes komt. Een ander voordeel hierbij is, dat aan dit vat al de goede totale hoeveelheid suiker kan worden toegevoegd. Zorg er wel voor, dat dit vat ook goed gedesinfecteerd is.