Bron: brouw-bier.nl - Alles wat de amateur bierbrouwer of bierliefhebber moet weten over het brouwen van bier bierliefhebber moet weten over het brouwen van bier
Graan is een verzamelnaam voor grassoorten (Poaceae), die honderden jaren zijn gecultiveerd en veredeld om het geschikter te maken voor
menselijke consumptie. Het is de belangrijkste voedingsbron voor het merendeel van de wereldbevolking. Afhankelijk van klimaat, bodemgesteldheid en andere omstandigheden zijn dit voornamelijk tarwe (West-Europa,
Noord-Amerika), maïs (Noord- en Zuid-Amerika) en rijst (Azië). Granen worden vaak gebruikt in producten, zoals brood, koekjes, couscous, bulghur, pasta en ook voor bier.
Granen zijn rijk aan
en vezels. Deze voedingsstoffen zitten vooral in de kiem- en zemeldelen, vandaar dat geraffineerde producten hier veel minder van bevatten.
Soorten
Granen kunnen grofweg onderverdeeld worden in vier soorten.
Westerse soorten
De in Noord-Europa van oudsher groeiende taaie gespleten soorten waar bijvoorbeeld brood, pap en bier van gemaakt worden. Hieronder vallen onder andere:
Amerikaanse soorten
De tweede soort bestaat alleen uit:
Aziatische soorten
De derde soort zijn de ronde zachte granen. Deze groeien over het algemeen in warmere streken. Ze zijn lichter verteerbaar en makkelijker te bereiden dan de andere soorten. Hieronder vallen onder andere:
Afrikaanse soorten
Graansoorten, die waarschijnlijk hun oorsprong in Afrika hebben en daar nu ook nog veel voorkomen zijn:
- Gierst (millet en sorghum)
- Teff
Pseudogranen
Er is nog een soort die er eigenlijk niet bij hoort maar toch onder de noemer granen genoemd wordt. Dit zijn de pseudogranen. Ze behoren niet tot de grassen maar tot de zaden. Ze kunnen wel op dezelfde
manier gebruikt worden. Hieronder valt onder andere:
Vormen
Granen zijn verkrijgbaar in diverse vormen:
- hele korrels
- grutten (gebroken korrels)
- gries (grof gemalen korrels)
- meel (volkoren of wit (bloem))
-
mout
- vlokken (geplette korrels)