Ga naar artikel

Bittereenheden

Bron: brouw-bier.nl - Alles wat de amateur bierbrouwer of bierliefhebber moet weten over het brouwen van bier bierliefhebber moet weten over het brouwen van bier

Om aan bitterheid in bier een waarde te kunnen geven zijn er eenheden, die dit weergeven:

IBU

IBU (International Bitterness Unit) is de eenheid, bepaald door de European Brewery Convention (EBC) en de American Society of Brewing Chemists (ASBC), om de bitterheid van het bier weer te geven. Eén IBU wordt gelijkgesteld met 1 milligram iso-alfazuur per liter bier.

De bitterheid van bier is vooral afhankelijk van de hoeveelheid alfazuren (en in mindere mate de bètazuren) in de gebruikte hop en de mate waarin deze worden geïsomeriseerd tijdens het koken (hoprendement). Ook de looistoffen uit de mout en de eventuele toevoeging van kruiden kunnen een invloed hebben op de bitterheid.

Bepaling

IBU wordt bepaald door, door met behulp van iso-octaan, de iso-alfazuren uit het bier te extraheren. Daarna wordt van dit extract in een spectrofotometer, de absorptie gemeten bij 430 nm. Hoe hoger de absorptie, hoe meer iso-alfazuren.
Er zijn ook analysetechnieken, die gebruik maken van HPLC (High-performance liquid chromatography). Dit is een scheidingsmethode waarbij een oplossing onder hoge druk, tot 200 bar, door een sterk gepakte kolom wordt gepompt.

HBU

De eenheid HBU (Homebrew Bittering Units) kom je nog wel eens tegen in oude Amerikaanse recepten. Deze wordt bepaald door de formule:

HBU = h * a

daarbij is,

  • h, de hoeveelheid hop [gr]
  • a, alfazuurgehalte [%]

Deze eenheid is erg beperkt in gebruik, omdat het bijvoorbeeld geen rekening houdt met het hoprendement.

Smaak en bitterheid

Of een bier bitter smaakt door hop, hangt van meer factoren af, dan alleen maar de hoeveelheid gebruikte bitterhop en IBU's. Een regel is, hoe zwaarder het bier, hoe meer IBU's er nodig zijn. Het kan dus zijn, dat een Imperial Russian Stout met 50 IBU minder bitter kan smaken dan een Pale Ale met 30 IBU. Kijk bij Biertypen hoe het zit met de verschillende bitterheden.
De limiet voor bitterheid is ongeveer 100 IBU. Er zijn bieren met een berekende bitterheid van meer dan 100 IBU, maar uit laboratorium analyses, blijkt dat ze dan lager zijn dan 100 IBU.