Uitleg Bron: brouw-bier.nl - Alles wat de amateur bierbrouwer of bierliefhebber moet weten over het brouwen van bier bierliefhebber moet weten over het brouwen van bier Bij alle gisten wordt een tabel getoond met een aantal gegevens van die giststam. Algemene gegevens Aroma Eigenschappen Algemene gegevens Naam Naam van de gist. Producent De producent van de gist. Op dit moment zijn de gisten van de volgende producenten beschreven: BrewfermBulldog BrewsFermentisGozdawaLallemandMangrove Jack'sMaribrewMuntonsWhite LabsWyeast Type Gisten worden ruwweg verdeeld in drie groepen: Bovengist Ondergist Hybride (te gebruiken als onder- en bovengist) Bottelgist Brettanomyces Bacteriën Blends (een mix van gisten en/of bacteriën) Vorm De vorm waarin de gist wordt aangeboden: Korrelgist Vloeibaar Aroma Hier wordt zo goed mogelijk de aroma beschreven, die deze gist aan het bier geeft. Eigenschappen Hier worden de eigenschappen van de gist weergegeven. Vergistingstemperatuur Hier wordt aangeven wat de aanbevolen temperaturen zijn voor het gistingsproces. Vergistingsgraad Dit is een indicatie van het vermogen van de gist om suikers te vergisten. De vergistingsgraad geeft de verhouding aan tussen de hoeveelheid vergiste en de oorspronkelijk hoeveelheid aanwezige suikers. Laag = 65-70% Gemiddeld = 71-75% Hoog = 76-80% Alcoholtolerantie Hiermee wordt aangegeven hoe goed de gist tegen alcohol kan. Globaal kan je zeggen: Laag = 2-5% Laag-gemiddeld = 4-8% Gemiddeld = 5-10% Gemiddeld-hoog = 8-12% Hoog = 10-15% Indien bekend, wordt tussen haakjes het maximale alcohol percentage gegeven. Flocculatie Flocculatie, is het vermogen van de gist om vlokken te vormen die sneller uitzakken. Een hoog flocculente gist zakt snel uit naar de bodem en zal dus snel een helder bier geven, omdat er weinig cellen in oplossing blijven. Daarentegen, een laag flocculente gist zal langzaam uitzakken en een troebellig bier geven.