Bron: brouw-bier.nl - Alles wat de amateur bierbrouwer of bierliefhebber moet weten over het brouwen van bier bierliefhebber moet weten over het brouwen van bier
Ingrediënten voor eindvolume van
30 liter
Kruisbessenbier.
Moutsoorten en granen
Hoeveelheid
|
Soort
|
EBC
|
3000 gram
|
Pilsmout
|
3
|
3000 gram
|
Tarwemout
|
3
|
Hop
Hoeveelheid
|
Soort
|
alpha %
|
Kooktijd [min]
|
12 gram
|
Magnum
|
10,5
|
60
|
Overige ingrediënten
Hoeveelheid
|
Soort
|
Kooktijd [min]
|
30 gram
|
Gedroogde sinaasappelschil
|
10
|
10 gram
|
Koriander
|
10
|
3000 gram
|
Witte kruisbessen
|
zie onderaan recept
|
Maischschema
Temperatuur
|
Tijd [min]
|
62
|
30
|
72
|
30
|
78
|
5
|
Begin SG: 1,046
Gist: Fermentis Safbrew WB-06
Na de hoofdvergisting:
De diepgevroren kruisbessen worden eerst ontdooit en daarna 10 minuten gekookt. Het koken is om de bessen te steriliseren en eingzins kapot te maken,
zodat de sap van de bessen gemakkelijk in het bier komt. Na het afkoelen, de pulp toevoegen aan het lagervat en minstens 2 weken laten lageren.