Ga naar artikel

Getande graankever

Bron: brouw-bier.nl - Alles wat de amateur bierbrouwer of bierliefhebber moet weten over het brouwen van bier bierliefhebber moet weten over het brouwen van bier

De Getande graankever (Oryzaephilus surinamensis), wordt ook wel Graansmalkever of Surinaamse rijstkever genoemd.

Kenmerken

De getande graankever is te herkennen door de volgende kenmerken:

  • donkerrood-bruin van kleur
  • 2,5-3,5 mm lang
  • 6 zaagvormige uitsteeksels aan beide zijden van het borststuk

De larve is geel tot bruin met een bruine kop.

Leefwijze

Getande graankevers leven in allerlei plantaardige producten. Een volwassen vrouwtje legt 300 tot 400 eitjes; de larven ontwikkelen zich het snelste bij 20 tot 35 graden. Tijdens het larvestadium treden 3 tot 4 vervellingen op. De volledige levenscyclus bij 20 graden: 2 tot 4 maanden; bij temperaturen lager dan ca. 18 graden staat de ontwikkeling stil. De getande graankever heeft een voorkeur voor graanproducten, maar komt ook voor in gedroogd fruit en noten. Meestal wordt het complete product aangetast; echter pas nadat andere insecten voor beschadiging van het product hebben gezorgd.

Getande graankevers duiden op de aanwezigheid van graanklanders en andere primaire aantasters!