Ga naar artikel

Graanklander

Bron: brouw-bier.nl - Alles wat de amateur bierbrouwer of bierliefhebber moet weten over het brouwen van bier bierliefhebber moet weten over het brouwen van bier

De graanklander (Sitophilus granarius) behoort tot de familie van de snuitkevers (Curculionidae), die met meer dan 45.000 beschreven soorten waarschijnlijk de grootste familie in het hele dierenrijk vormen.

Kenmerken

De graanklander

  • is bruin tot zwart van kleur,
  • 3-5 mm lang
  • en heeft knotsvormige, geknikte antennen
  • en een "olifantssnuit"

Deze kever hoort oorspronkelijk niet tot onze fauna maar werdt lang geleden met de graanhandel in onze streken ingevoerd.

Leefwijze

In Nederland komen ze o.a. voor in graanopslagplaatsen en keukenvoorraden. Vliegen kan hij in tegenstelling tot zijn familieleden de rijst- en maisklander niet, maar wandelen des te beter. Zijn voedsel bestaat uit graan (vooral tarwe en gerst), maar hij eet ook zetmeelhoudende waren als droog hondenvoer, zangzaad, erwten, macaroni, vermicelli etc. Het vrouwtje boort met haar snuit een gat in een graankorrel of iets dergelijks, legt er een eitje in en smeert het gat weer dicht met een afscheidingsprodukt dat dezelfde kleur als het graan heeft. Op deze wijze kan zij twee tot drie eieren per dag leggen. Uit het eitje komt een larve, die de korrel van binnen uit opeet. Na een week of vier verpopt hij zich binnen het omhulsel van de korrel, en boort de volwassen kever zich een weg naar buiten. Het graan krijgt hierdoor minder voedingswaarde en wordt bovendien verontreinigd door de kevers, larven en hun uitwerpselen. Door de uitwerpselen gaat je mout muffig ruiken.