Ga naar artikel

Chilipeper

Bron: brouw-bier.nl - Alles wat de amateur bierbrouwer of bierliefhebber moet weten over het brouwen van bier bierliefhebber moet weten over het brouwen van bier Chilipeper is de Nederlandse naam die gebruikt wordt om vruchten van het geslacht Capsicum van de nachtschadefamilie (Solanaceae) aan te duiden. Niet alleen de 'hete' pepers vallen onder dit geslacht, maar ook de paprika's. De chilipeper is een veelgebruikte vrucht die door de aanwezige capsaïcine vele gerechten scherp van smaak maakt en in de volksmond vaak Spaanse peper wordt genoemd. De hoeveelheid capsaïcine bepaalt de uiteindelijke scherpte van een chilipeper. Er is zelfs een schaal voor chilipepers ontworpen om de scherpte een waarde te geven: de Scovilleschaal.

Capsaïcine

Er zijn diverse soorten pepers, zoals (van laag naar hoog op de Scovilleschaal):
  • Padrón
  • Poblano
  • Jalapeño
  • Cayenne
  • Rawit
  • Habanero
  • Madame Jeanette
  • Naga Jolokia

Gebruik

Er zijn diverse soorten chilipepers, die verschillen in scherpte. De ene persoon kan er ook beter tegen dan de ander. Er is dus niet aan te geven hoeveel je kan gebruiken. Dit moet je zelf experimenteren bepalen.
Voeg de pepers in stukjes gesneden (al of niet met de zaden) toe, 5 minuten voor het einde van het koken van het wort.

Advies

Gebruik liever te weinig dan te veel!