Ga naar artikel

Kardemom

Bron: brouw-bier.nl - Alles wat de amateur bierbrouwer of bierliefhebber moet weten over het brouwen van bier bierliefhebber moet weten over het brouwen van bier Kardemom zijn de zaden van de Elettaria cardamomum, een (sub)tropische groenblijvende vast plant van de Gember familie. Deze plant kan 3 meter hoog worden. De vruchtjes worden geplukt als ze bijna rijp zijn en daarna gedroogd. Deze vruchtjes bevatten 3 kamer met verscheidene aromatische zaadjes. De plant komt van oorsprong uit Zuid-India en Sri Lanka.

Gebruik

Van kardemom kan je 0,5 tot 1,5 gram per 10 liter gebruiken. Je kan kardemom het beste malen en kort voor het einde van het koken toevoegen.

Bestanddelen

Kardemom bevat tot 10% vluchtige olie en deze bestaat vooral uit de stoffen 1,8-cineool (20 tot 50 %, bloemachtig aroma) en α-terpinylacetaat (30%, citrusachtig aroma).
1,8-Cineool α-Terpinylacetaat
1,8-Cineool α-Terpinylacetaat