Ga naar artikel

Steranijs

Bron: brouw-bier.nl - Alles wat de amateur bierbrouwer of bierliefhebber moet weten over het brouwen van bier bierliefhebber moet weten over het brouwen van bier Steranijs (Illicium verum) is een boom of struik, waarvan de vruchten gebruikt worden als specerij. Hij groeit in Azië. De boom is waarschijnlijk afkomstig uit Zuid-China en Vietnam maar wordt tegenwoordig ook gekweekt in Cambodja, Laos, Japan en op de Filipijnen. Steranijs wordt in Europa in voedsel gebruikt sinds de 17e eeuw. De vruchten worden gebruikt in hun geheel, of gemalen als specerij. De kruidige smaak zit in de schil van de vrucht.

Gebruik

Je kan 1 tot 4 zaadjes (uit de zaaddoos) gebruiken per 10 liter bier. De zaadjes pletten en de laatste 10 minuten meekoken.

Bestanddelen

Steranijs heeft een sterke anijsgeur dankzij de grote hoeveelheid anethol (een etherische olie, C10H12O, trans-1-methoxy-4-(prop-1-enyl)benzeen) die het bevat. De smaak van de vrucht is voller en steviger dan de smaak van de anijsplant.
Anethol
Anethol